De consequenties…
De diagnose Li-Fraumeni Syndroom betekend een aantal preventieve controles, mits je dat wilt! Er wordt dan gekeken wélke kankersoorten in de familie voorkomen, maar ook andere factoren zijn van invloed. De controles gelden voor de dragers van het foute gen. In sommige gevallen ook voor de jonge volwassenen, die nog niet getest zijn.De preventie wordt altijd in samenspraak met een klinisch geneticus opgesteld en is niet altijd gelijk aan de meest voorkomende kankersoorten in de familie. Voor een advies kun je terecht in een Klinisch Genetisch Centrum

Wij geven hier onder enkele voorbeelden,
Het is beslist niet zo, dat je deze onderzoeken ook gaat krijgen!  Het  klinisch team bepaald dit.

Veel dikkedarmkanker in de familie?
Met deze wetenschap kan er besloten worden om een kijkje te nemen in de Dikkedarm. Dit is dan eens per 2 of 3 jaar. Dit heet een colonscopie. Hiervoor moet je laxeren en heb je over het algemeen een halve dag opname Met een roesje voel je er niets van. Ongewenste poliepen (vaak nog ongevaarlijk) worden dan gelijk verwijderd en op kweek gezet,  na 14 dagen heb je daar meestal de uitslag wel van binnen. Als je geen roesje vraagt, dan hoor je het meestal wel gelijk of er poliepen aanwezig waren.
Voor een biopt, d.w.z een onderzoek naar het weefsel,  moet je wat meer geduld opbrengen, dat gaat n.l. naar een laboratorium

Veel nierkanker in de familie?
Met deze wetenschap wordt jaarlijks een nierecho voorgesteld, dit is een totaal pijnloos onderzoek van 10 minuten. Het is te vergelijken met de echo bij een zwangere vrouw.

Veel borstkanker in de familie?
Met deze wetenschap is een jaarlijks mammogram onvermijdelijk. Omdat röntgenstraling ongewenst zijn voor Li-Fraumeni patiënten, kan besloten worden voor een MRI (met ongevaarlijke radiogolven) Vraag daar ook om!

Huidkanker in de familie?
Met deze wetenschap kan een jaarlijks bezoek aan de dermatoloog (huidspecialist) voorgesteld worden.

Het klinisch team kan natuurlijk ook andere onderzoeken adviseren, b.v. een total body scan

Dit heeft te maken met de kankersoorten in de familie. Per familie kan dit dus heel erg verschillen. Uiteraard wordt er ook wat van jou verwacht, n.l. dat je zelf ook alert bent op tal van symptomen. Bij twijfel trek je iets sneller aan de bel bij de arts, onder de vermelding dat je uit een  ‘Li-Fraumeni syndroom familie’ komt ( je kan deze website aanbevelen)